Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Subscribe RSS

 Jemina Staalo: Veden vuosi näyttely Etelä-Haagan kirjastossa 01.02.-28.02.2014.
02.02.2014 10:31

Jemina Staalo: Veden vuosi näyttely Etelä-Haagan kirjastossa 01.02.-28.02.2014. 

Tervetuloa Veden vuosi näyttelyyni, joka on tarkoitettu kaikille - tai aikuisille, luomuille, vihreille, anarkisteille  kauhun ja popkulttuurin ahmijoille - juuri teille vettä kunnioittaville ja rakastaville kirjatoukille ja leffahamstereille postmodernistisesti ja anakroniksesti, tänään tässä ja nyt, kierrättäen ja planeettaamme ja tulevaisuutta kunnioittaen.. 
 
Mikä merkitys veden kierrolla on? 
Pohjoisen kirjailija Annikki Kariniemi sanoi: Kaikkien päät eivät kestä jäidenlähtöä - tarkoittaen, että huhtikuu on kuukausista julmin. Tosin vasta toukokuussa talvi loppuu pohjoisessa... Kevät. Suomessa on selkeät vuodenajat. Kuinka kauan? 
    Ja mikä vetää suomalaista heikoille jäille, ja juhannuksena kännissä ääliömiehiä seisomaan veneeseen nakki kädessä. Rumat tilastot kertovat asiaa. Kansantarinoissa raiskatut maitotytöt pysyvät hiljaa ja heittäytyvät veteen. Miksi Virginia Woolf kirjoitti Aallokot ja Majakat ja silti käveli veteen?   
   Pienenä järven rannalla meitä peloteltiin, ettei saa mennä veteen, ettei Näkki vie. 
 

Veden vuosi näyttelyni verkossa osa 2

Veden vuosi näyttelyni verkossa osa 3

Veden vuosi näyttelyni verkossa osa 4


Kommentoi
 Radioaktiivinen vesi vaikeuttaa yhä Fukushiman jäähdytystöitä
24.03.2013 19:36

YLE uutizet Ulkomaat 29.3.2011 klo 15:01 | päivitetty 6.6.2012 klo 13:34

Radioaktiivinen vesi vaikeuttaa yhä Fukushiman jäähdytystöitä

Japanissa Fukushiman onnettomuusvoimalan tilanne on edelleen vakava, mutta vakaa. Reaktorien jäähdytystöitä vaikeuttaa yhä turbiinirakennuksista löytynyt radioaktiivinen vesi, kertoo Japanin televisioyhtiö NHK. Voimalayhtiö Tepcon mukaan säteilytaso merivedessä on laskenut kahdessa paikassa Fukushiman edustalla.

Merivedessä 50 metriä voimalasta pohjoiseen mitattiin maanantaina radioaktiivista jodia määrä, joka ylitti turvarajan 665-kertaisesti. Vielä sunnuntaina pitoisuus oli jopa 1 150-kertainen. 330 metriä voimalasta etelään suositusten mukainen taso ylittyi maanantaina noin 28-kertaisesti, kun sunnuntaina ja perjantaina ylitys oli yli tuhatkertainen.

Uutistoimisto Kyodon mukaan ei ole vahvistettu, että radioaktiivista vettä olisi päässyt vuotamaan mereen. Voimalayhtiö Tepco kertoi eilen, että turmavoimalan yhteydessä olevan tunnelin radioaktiivisuus oli erittäin korkea, yli tuhat millisievertiä tunnissa. Radioaktiivista vettä oli ilmeisesti valunut turbiinihallista tunneliin.

Säteilyturvakeskus kertoo, että Fukushiman tilanteessa ei ole tapahtunut olennaista muutosta eiliseen verrattuna. STUKin mukaan suurimpana haasteena on varmistaa reaktorien polttoaineen jäähdytys niin, että samalla vältetään jäähdytyksessä käytetyn veden pääsy laitokselta ympäristöön.

Tepco jatkoi tiistaina radioaktiivisen veden pumppaamista ykkösreaktorin turbiinirakennuksesta säiliöön, kertoo Kyodo. Kakkos- ja kolmosreaktorien turbiinirakennuksissa pumppausta ei kuitenkaan ole vielä pystytty aloittamaan, koska säiliötilan riittävyyttä ei ole saatu varmistettua.

Lähteet: YLE Uutiset

Lisää aiheesta  Fukushiman ydinvoimala tiukan tarkkailun alla

29.3.2011


Kommentoi
 Eksynyt hylkeenpoikanen löytyi keskeltä metsää
24.03.2013 19:31

Luonto YLE uutiset,

|

Eksynyt hylkeenpoikanen löytyi keskeltä metsää

Ruotsissa toteutettiin sunnuntaiaamuna pieni pelastusoperaatio, kun kauas metsään päätynyt hylkeenpoikanen palautettiin mereen. Ihmetystä herätti, miten hylje oli päätynyt kilometrien päähän merestä.

 

linkissä

 

" Upsalan poliisi sai sunnuntaiaamuna erikoisen ilmoituksen, kertoo uutistoimisto TT. Hieman hämmentynyt kansalainen kertoi löytäneensä pienen hylkeenpoikasen Älvkarlebyn läheltä, keskeltä metsää. Älvkarleby sijaitsee hieman Gävlen eteläpuolella Upplannissa.

Uppsalan poliisi otti yhteyttä paikallisiin metsästäjiin, jotka ottivat hylkeen hoiviinsa.

Hylje oli kuuden kilometrin päässä lähimmästä avoimesta vesistöstä. Pelastajat pohtivat, miten nuori hylje oli päätynyt lumiseen metsään.

Metsästäjät uumoilivat aluksi, että merikotka olisi siepannut hylkeen jäältä ja sitten pudottanut sen. Hylkeestä ei kuitenkaan löytynyt minkäänlaisia vammoja, se oli hyvässä kunnossa.

Eräs metsästäjistä seurasi hiihtäen hylkeen lumeen jättämää jälkeä ja totesi sen ryömineen itse ensin kolme kilometriä merijäällä ja sen jälkeen vielä kolme kilometriä metsän sisään.

Metsästäjät totesivat, että poikanen oli eksynyt emostaan, ehkä lähtenyt etsimään sitä väärästä suunnasta ja joutunut aivan väärälle seudulle.

Hylje ajateltiin ensin palauttaa mereen samasta kohdasta, kuin se oli noussut jäälle. Tämä oli kuitenkin vaarallista, koska jää oli ohutta. Hylje päästettiin veteen Dalajoen suulta, joka oli sula. Hylkeenpoikanen alkoi heti uida kohti merta. "

 


Kommentoi
 Lääkejäämien puhdistaminen maksaisi miljoonia
24.03.2013 19:16

linkissä elisan uutiset, STT

Jätevedestä poistuu lääkejäämiä vaihtelevasti.  24.03.2013 18:56

Lääkejäämien erotteleminen jätevedestä edellyttäisi Vesilaitosyhdistyksen mukaan huomattavia investointeja puhdistamoihin. Suurten laitosten kohdalla puhuttaisiin jopa miljoonista euroista.

Vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko kertoo, että nykyisissä prosesseissa jätevedestä poistuu lääkejäämiä kovin vaihtelevasti.

- Laitoksia ei ole suunniteltu lääkkeiden vaan ravinteiden poistamiseen. Riippuu aivan lääkeaineesta, miten se hajoaa tai kiinnittyy lietteeseen. Prosessissa jotkut aineet puhdistuvat ja jotkut eivät, Toivikko sanoo.

Esimerkiksi fosforiin ja muihin ravinteisiin verrattuna lääkejäämien pitoisuudet ovat hyvin pieniä. Tämä vaikeuttaa puhdistusta.

Kuljettuaan ihmisen elimistön läpi lukuisat lääkkeiden tehoaineet päätyvät lopulta vesistöihin. Maailmalla luontoon päätyy valtava määrä antibiootteja myös eläinten rehusta.

STT


Kommentoi
 Alkuperäiskansat ja öljy
30.01.2013 19:01
 
"

Sivistynyt maailma vai maan veren imijä?

Sivistyneet eurooppalaiset suhtautuvat alkuperäiskansoihin myönteisesti - tottahan toki. Nehän edustavat kulttuurien rikkautta. Kyllähän niiden suojelemiseen täytyy lohjeta miljoonia siinä missä vanhojen kirkkojen ja harvinaisten eläinten säilyttämiseen! EU:ssa on alan yksikköjä, ja Suomenkin tuoreessa ihmisoikeuslinjauksessa mainitaan erikseen alkuperäiskansat. Mutta eurooppalaisen sivilisaation globaalista hoivasta huolimatta alkuperäiskansoja häviää maapallolta kaiken aikaa. Tahti on suhteessa vielä nopeampaa kuin eläin- ja kasvilajien kato: useita kymmeniä kieliä kuolee joka vuosi - niistä useimmat alkuperäiskansojen puhumia. Kielten viimeisten käyttäjien mukana häviää olennainen osa kansojen kulttuurista. Kansojen olemassaolosta voi tämän jälkeen tuskin enää puhua."

Kommentoi©2019 Jemina Staalo: Veden vuosi näyttely - suntuubi.com