Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Jemina Staalo: Veden vuosi lastuja: Pyhä sauna.Circle of the Year essays & even more shorter stories:  Sacred Sauna. Sauna, karhu ja kamera: Miesten vuoro - varsinainen saunadoku

 

Pyhä sauna, oma rauha: Saunaan saunaan suomalaiset

 

Hauskoja sauna-musiikkivideoita on luonnollisestikin metalleista metallisimman eli suosikkiorkkani Judas Priest: Hot Rockin´! Mustaan oikeaan tahi keinonahkaan, pvc:hen taikka muuhun vinyyliin pukeutuneena välillä on olo kuin saunassa…  Lintukotomme harvinaisia kauhuelokuvia edustaa Sauna; AJ Annila: Sauna ( 2008 ). Vasta pari tuntia sitten tv:ssä Xena kävi amatsonien saunassa…

  

Sauna on sekä pyhä että tuttu, siellä saa pestä työviikon liat, ja borstata pois pahat sanat, ja vihtoa vielä päälle. Sauna voi tuoksua tervalle ja hunajalle, löylymittari saa kohota, ja aina löytyy avanto, hanki tai järvenranta minne pulahtaa.

  

Sauna on yksityinen, oma hiljainen paikka, jossa voi rauhoittua, ja olla vain itselleen, tai sitten se on ryhmäsauna, jossa tasa-arvo korostuu, ja tittelit ripustetaan naulakkoon.

 

Yhtenä kesänä kävelin kartanon saunan vilpolaan, jonne Urho Kekkonen oli vetänyt puumerkkinsä pöytään.

 

Saunamuistot ovat mukavia lapsuudesta,

ne rytmittivät viikkoa, saunan jälkeen alkoi Lauantaitanssit tai saksalainen dekkari. Maistui iltapala. Punaisia poskia. Ihana puuterin tuoksu. Myöhemmin tuli omia menoja, Smackin keikkoja, ja muuta korkeakulttuuria.

                      On hyvä muistaa saunatonttua, eli kunnioittaa tilaa.

  

Conan O´Brien ihan asiallisesti ihmetteli, miksi suomalaiset miehet kokoontuvat yhteen alasti ja menevät kaikki saunaan yhdessä, ja sitten jälkeen päin syövät isoa makkaraa.

 

Mutta mitä saunarauhaan kuuluu? Viimeistään Hyvät herrat tv-sarja muistutti, mikä sauna on. Herrojen kokoustila. Enää ei riihessä puida asioita, vaan saunassa. Vai puidaanko ja suunnitellaanko tyhjänpäiväisiä sopimuksia enää saunassa? Onko viikonloppu kylpylässä grogilasi visusti kourassa kaltainen perinne nykyaikaa? Että mennään risteilylle, jos ei ole aikaa oikeaan kylpykään jossain hornan tuutissa.

 

Saunaan kuuluu lämpö, höyry ja vesi. Joskus saunavihta, mutta yleensä aina terva-aromia, muistutuksensa jostain vanhasta, ja myös aromaterapiana. Hunaja hierryttää liat pois.

 

                  Saunan on tietenkin kilpailun paikka, kuka kestää eniten.

Saunatonttu – saunan haltija " Saunatonttu on lähes yhtä vanha ilmiö kuin itse saunakin. Ikää sillä on pyöreästi tuhat vuotta, kun taas Joulutontulla–joka muuten ei ole mitään sukua Saunatontulle–on vasta runsaat puolitoista vuosisataa takanapäin. Perimätiedon mukaan Saunatonttu on saunan haltija ja suojelija, joka hyvin kohdeltuna varjelee saunaa sekä tuottaa onnea ja menestystyä saunan omistajalle ja käyttäjille. Jos taas Saunatonttua kohdella huonosti ja epäkunnioittavasti, saattaa löylyyn tulla tikua, sauna olla liian kuuma tai kiuas sortua taikka koko sauna palaa. "

linkissä ( Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim - Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim )

Sauna wikissä

Reidar Sarestöniemi ja Urho Kekkonen saunassa Särestössä yourlappi: Reidarin pääkaupunki    kuvalinkissä 1           kuvalinkissä 2

Saunatonttu wikissä

Intiaanien "sauna"  eli Hikimaja wikipediassa ( ei hikipediassa )

Manitou wikissä

Shamanismi wikissä

Antti-Jussi Annila: Sauna (2008) IMDb   wiki

 

Sauna, karhu ja kamera: Miesten vuoro

ohjaajat: Joonas Berghäll, Mika Hotakainen: Miesten vuoro. Varsinainen saunadoku.  

Steam of Life (2010) - IMDb  wiki

 

 

 

Heikki Kinnunen: Saunaan saunaan suomalaiset

äänitearkistossa

Hyvä herrat poliittinen komediasarja: vieraana Renny Harlin

vieraana Tarja Halonen

Miehet höyryävät kylpylässä: Suuri huviretki ( La grande vadrouille, 1966) IMDb ja youtubessa

Velipuolikuu: Homo saunassa

©2019 Jemina Staalo: Veden vuosi näyttely - suntuubi.com