Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Jemina Staalo: Veden vuosi:

Meduusa, Pegasus, runo, lord Byron, Gorgon 

Meduusa -aiheisia teoksia olen tehnyt vuosina 1996-2006, alunperin pokettikameran valokuvasta, joka on värjätty taiteeksi ja piirsin ja monistin lisää käärmeenpäitä. Alun perin kuvasarjasta tuli Olen nyrkkeilijäsirkka, koska muistutin tuota hyönteistä (jonka naaras syö koiraan parittelun jälkeen) tuntosarvineni yms, mutta huomasin yhden yksityiskohdan, joka muistutti käärmeen päätä, joten monistin sen, ja muutin metalliset ja siniset värisävyt hiekkamaisemmiksi, ja tulin luoneeksi Meduusan, käärmepäisen naisen.

Eräs kuuluisa Meduusa oli Anthony Kiedis bändinsä Red Hot Chili Peppersin komealla, mustavalkoisella videolla Soul to Squeeze, jossa kuvataan kauniisti sirkuselämää – sanan kummassakin merkityksessä.. Liikun mieluusti antiikin mytologioissa, siis juurissani, sekä undergroundissa tahi populäärimmässä kulttuurissa.

 

Meduusa kauhussa

Rakastamani Hammer yhtiön brittikauhua edusti Gorgon elokuva - antiikin Kreikassahan gorgonit olivat kolme hirvittävää naista: Stheno ja Euryale, jotka olivat kuolemattomia, ja Medusa joka oli siis haavoittuvainen. He olivat meren jumalan ja vaimonsa, hoh hoijaa, tyttäriä, joita kuvattiin rumiksi, heidän kielensä roikkuivat aina ulkona, ja heidän katseensa muutti kiveksi... Jäykisti siis...

 

Meduusa-myytti on hyvin levinnyt taideteoksiin

- klassisissa teoksissa aina korostetaan kuinka sankarimies katkoo tällaisten naishirviöitten kaulat, ja suuri yleisö hurraa, kun elämä on taas tasapainossa....

     .... kun taas modernissa taiteessa niin moni pukee käärmeet hiuksilleen ja otattaa ylpeän omakuvan... Minusta ja käärmeistä otetut kuvat 1980- ja 1990-luvuilla olivat joko liian huonoja tai niiden oikeudet olivat käärmeen omistajalla tms, niin turvauduin taiteeseen, en niinkään realismiin.

 

Meduusan pään katkaisi Perseus (jo nimikin kertoo mistä hän oli kotoisin), ja tuosta syöksyvästä verestä syntyi Pegasos, siivellinen hepo, tuon runouden aistillinen symbooli, viejä, välittäjä - gorgoni on löytänyt itsensä mm lordi Byronin runoon (Giaour)..

Mikä Meduusa-töissä kiehtoo?

Ehkä se, naisen voima ja mielikuvitus, kuinka ne symbolisesti tukahdutetaan.

                     Ja se vimma vastustaa oman itsensä… pilkkomista.

 

Björk leikittelee videoillaan koneellisten ja animaalisten viettien pelikentillä, hän on Meduusa, merenneito ja ties mikä paljettien kuningatar, avantgarden ja huonon maun peikkomainen islantilaiskeikari, diiva, lapsinainen - mutta onkohan goottilaisin hänen pääroolinsa Dancer in the Dark musikaalissa, joka onneksi rikkoi musikaalien kaavan, jonka mukaan mitään pahaa ei tapahdu kunhan vaan lallatellaan. Rasittavan, siis neron ohjaaja van Trierin mukaan elämme jo dystopiassa.

 

                                      

The Gorgon Hammer films                

The Gorgon (1964) IMDb

Medusa mytologiassa wikissä

Perseus ja Medusa taiteissa kuvina wiki

Meduusan pää, veistos Victoria & Albert museossa kuvalinkki

 

Pierre et Gilles ihana Medusa teos kuvalinkki 

Pierre et Gilles kuvalinkki culturekiosque samalla sivulla: mustaan kiiltävään pvc.hen pukeutunut, sidottu Nina Hagen, yllätetty Iggy Pop, ja tuo samainen Medusa 

Pierre et Gilles Pinterest kuvia

Zuleika Ponsen on Medusa - ( Pierre et Gilles, 1990 )  kuvalinkki

 

           

Meduusa versus Perseus


©2019 Jemina Staalo: Veden vuosi näyttely - suntuubi.com