Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Jemina Staalo: Veden vuosi: Ei uutta Talvivaaraa!

Pysäytä Talvivaara                               

                                       STOP TALVIVAARA!

http://www.stoptalvivaara.org/                  Stop Talvivaaran verkkosivut

Vesistöjen puolesta - Stop Talvivaara - Adressit.com

Iisalmen luonnonystävien Talvivaara sivut: http://www.iisalmenluontomuseo.net/iisalmen-luonnonystaevaet/talvivaara.html

Greenpeace: Ei uusia Talvivaaroja

Greenpeace: Pysäytä Talvivaara

Talvivaara videot - YouTube

 

__________________

YLE uutiset: 11.4.2013 klo 14:52

Pokka suivaantui Talvivaaraan

Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan Talvivaaralla pitäisi olla riskienhallintasuunnitelma eri tilanteisiin, mutta ainoa suunnitelma vaikuttaa olevan veden juoksuttaminen ympäröivään luontoon.

linkissä

 

 

STUK: Talvivaaran laskuvesissä poikkeuksellinen määrä uraania jo ennen kipsisakka-altaan vuotoa

Lumijoen yläosasta otetusta näytteestä löytyi 28 mikrogrammaa uraania litrassa.

linkissä

____________________________

 

 

Stop Talvivaara -liikkeen kuvaajalle syyte ... - Kainuun Sanomat

Talvivaara journalistipalkinnoille! IS linkissä Suuri Journalistipalkinto 2012 –kilpailussa:  Vuoden journalistinen teko: Juha Kauppinen, Suomen Luonto: Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutuksia koskevat jutut

Kauppinen selvitti Talvivaaran kaivoksen taustoja ja kyseenalaisti viranomaisten toimia alueella. Aihe kiinnosti lehden lukijoita, ja Kauppinen pysyi aiheen parissa kuukaudesta toiseen. Onko kaikilla toimittajilla samanlaista sitkeyttä?

- Toimittajilla riittää sitä, jos mahdollisuus siihen annetaan, Kauppinen muistutti.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - -

 

George Raymond Richard Martin: Tulen ja jään laulu -sarjassa

Talvivaara  

Talvivaara wikissä   Tulen ja jään laulu wikissä 

Game of Thrones   wikissä

 

- - - - - - -

 

Talvivaaran viimeinen asukas Suomen Kuvalehden linkissä:

" Sotkamon lounaisosissa sijaitseva Talvivaaran nikkelikaivos nirhaa salometsien maisemaa. Kuusilammen avolouhos on kaksi kilometriä pitkä, kilometrin leveä ja satoja metrejä syvä kuoppa. Kolmisopen louhos on vielä kokonaan kaivamatta.

Euroopan suurimman nikkelikaivoksen mustaliuskeessa on niukalti nikkeliä ja muita metalleja. Malmin liuotusaltaat ja sivukivialueet vievät valtavasti tilaa. Nyt kaivosyhtiö haluaa laajentaa 60 neliökilometrin piiriä 130 neliökilometriin.

Pientilan emäntä Aili Suutari on elänyt kaivosalueella lähes 90 vuotta. Myös hän on hyödyntänyt kainuulaista luontoa: marjoja metsistä, kaloja lammista, heinää soilta ja lepikkoniityiltä, perunaa ja naurista kasvimaalta.

Suutari on elänyt pula-ajan ja kaksi sotaa.

”Kaikki oli ehjää, mittään ei säretty sota-aikana”, hän sanoo jättilouhoksen reunalla.

”Mutta tämä nikkelisota, rumaksi on mennyt”, hän huokaa.

Suutaria ei ajanut evakkoon talvisota, sillä hän jäi 18-vuotiaana pitämään huolta perheen kolmesta lehmästä.

Mutta Talvivaaran kaivostaistelussa hänen oli nöyrryttävä.

Videokertomus ja kuva Markus Pentikäinen.

Lue lisää Suomen Kuvalehdestä 4/2012. "

 

 - - - - - - - - -

 

Talvivaaran jätevedet leviävät juoksutuspaikalta

Ympäristötorstai, 08:09 , maaseuduntulevaisuus.fi 28.03.2013 maaseuduntulevaisuus.fi linkissä

Kaivosyhtiö Talvivaaran jätevedet leviävät juoksutuspaikkaa ympäröivään luontoon, kirjoittaa Savon Sanomat. Lehden mukaan Lumijoki ei pysty vetämään kaikkea siihen juoksutettua jätevettä.

Marraskuisen kipsisakka-altaan vuodon jälkeen kaivosyhtiö on rakentanut uuden juoksutusreitin, joka ohittaa vuodossa saastuneen Ylä-Lumijärven sekä Lumijoen yläosan ja laskee toisaalla Lumijokeen. Lehden mukaan Talvivaaraa tarkkailevat aktivistit ovat kuitenkin havainneet, että jätevesien laskukohdassa vesi leviää ympäröivälle metsäalueelle sekä kohti Ylä-Lumijärveä.

Talvivaaran vesienhallinnan johtaja Maija Vidqvistin mukaan ongelma on tiedossa. Hänen mukaansa se johtuu laskukohdan alavasta maastosta.

Vidqvist sanoo, että tilanne ei ole niin vakava, että juoksutuksia olisi vielä eilen tarvinnut keskeyttää. Tänään asia aiotaan kuitenkin punnita uudestaan.

STT

 

- - - -  -

 

Talvivaaralle taas moitteet

Talvivaaran kaivoksella ei ole huolehdittu ympäristönsuojelulain noudattamisesta. Ympäristöministeriön teettämä selvitys syyttää myös viranomaisten toimintaa puutteista. 15.02

maaseuduntulevaisuus.fi linkissä

- - - - - -

 

Talvivaara sai uraaniluvan vastoin Sotkamon kunnan tahtoa

Luonnonsuojeluliitto vaatii korkeimmalta hallinto-oikeudelta valtioneuvoston uraanin talteenoton lupapäätöksen kumoamista. Liiton mukaan kaivoksen päästöt eivät ole asettuneet Sotkamon kunnan edellyttämiin rajoihin.

Liitto vetoaa ydinenergialakiin, jonka mukaan uraanimalmia rikastavan laitoksen sijaintikunnan on puollettava luvan myöntämistä.

Sotkamon kunnanhallitus on linjannut, ettei lupaa tule myöntää, ellei kaivosyhtiö vähennä päästöjään 29.3.2007 myönnetyn ympäristöluvan määräämälle tasolle.

"Valtioneuvoston päätös on tehty puutteellisten tietojen pohjalta. Päätös on syntynyt vastoin ydinenergialakia ja -asetusta. Lupaa ei olisi saanut myöntää yhtiölle, joka ei huolehdi edes helpommin hallittavista kemikaaleista vaan pilaa niillä ympäristöä", sanoo luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava .

Luonnonsuojeluliiton tiedote:

http://www.sll.fi

Sotkamon kunnanhallituksen lausunto:

http://kafi.tutka.net

maaseuduntulevaisuus.fi linkissä

 

- - - - -

 

Jemina Staalo: Veden vuosi lastuja - Circle of the Year essays & even more shorter stories.

Kolumni: Talvivaaran tukemista vaikea selittää turkulaisille, 18.2.2013, Jarmo Aaltonen, Helsingin Sanomat :

 linkissä

" Se on kukkua, etteikö maan hallitus olisi isänmaallinen! Hyvän esimerkin reippaasta kotiinpäin vedosta tarjosi valtion omistajayhtiö Solidium viime torstaina.

Solidium ilmoitti omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan tukemana, että se sijoittaa kaivosyhtiön osakeannissa 23 miljoonaa euroa Talvivaaraan.

Lisäksi se kertoi, että jos Sotkamo-riski karkottaa muut sijoittajat annista, Solidium on valmis lyömään lavaan vielä 30 miljoonaa euroa lisää.

Solidiumin nokitus tietäisi siis yhteensä 53 miljoonan euron pääomaruisketta – tai riskisijoitusta – Talvivaaraan. Tuolla osuudella omistajayhtiöstä voisi tulla Talvivaaran suurin omistaja, sillä toimitusjohtaja Pekka Perällä on nokittaa vain viisi miljoonaa lisää pottiinsa.

Perällä on nyt runsas viidennes osakkeista, Solidiumilla vajaat yhdeksän prosenttia.

Solidium perustettiin aikoinaan siksi, että valtion omistuksia pörssiyhtiöissä voitaisiin järjestellä ilman, että joka kerta tarvitsee kuunnella eduskunnan huutoköörin riekkumista. Yleensä kansanedustajat jeesustelevat työllisyydellä, tehtiinpä yhtiöille sitä taikka tätä.

Nyt valtion osallistumista Talvivaaran pelastamiseen ei tarvinnut kysellä varsinkaan vihreiden kansanedustajilta, joista moni olisi ehkä valmis sulkemaan koko kaivoksen.

Vaikka Talvivaaran vuodot ovat pilanneet yhtiön mainetta myös Sotkamossa, se kuitenkin työllistää Kainuussa suoraan vajaat 600 henkeä ja koko ketju huomioon ottaen pari tuhatta. Heijastusvaikutukset alueen palveluelinkeinoihin ovat huomattavat.

Ministeri Hautala perusteli valtion mukaan tuloa ympäristösyillä: Valtion on yhtenä tärkeänä omistajana otettava vastuu siitä, että ympäristövahingot hoidetaan ja siihen tarvitaan heti pääomaa, ministeri perusteli.

Hautala painotti, että rahat eivät tule valtion budjetista, vaan päätös osakeantiin sitoutumisesta on tehty Solidiumissa puhtaasti kaupallisin perustein.

Solidiumin raha on siis eri rahaa kuin valtion budjettiraha, vaikka omistaja onkin sama. Kun telakkayhtiö STX pyysi joulun alla valtiolta 50 miljoonan euron lainaa, hallitus viittasi toiveelle kintaalla, vaikka summalla väitettiin pelastettavan jopa 20 000 miestyövuotta.

Valtiovallan logiikkaa voi olla vaikea puolustaa STX:n Turun-telakan työmiehille. Oliko erona vain se, että STX on korealainen, Talvivaara suomalainen?

"

 

 

Talvivaaran viideoita tuubista:

 

Talvivaara ( Winterfell ) tuubista:

Game of Thrones tulee par aikaa kakkosella marathonina


©2019 Jemina Staalo: Veden vuosi näyttely - suntuubi.com